Mangulica
Mangulica i prase

pozovite nas odmah  POZOVITE NAS ODMAH

youtube

Ilka Mangulica

Logo Ilka Mangulica

Bez konzervansa, bez aditiva, hrono

izrada sajtova

Mangulica

U XIX veku je svinja predstavljala jedan od osnovnih izvoznih proizvoda Srbije, a nastanak mangulice se vezuje upravo za taj period. Zabeleženo je da je knjaz Miloš poklonio mađarskom grofu Jozefu Arcduku određeni broj svinja koje su zvali „šumadija” odnosno šumadinka. U Miloševo vreme, Srbija je bila poznata upravo po gajenju svinja. Modernim rečnikom današnjice – Srbija je već u XIX veku imala svoj brend! Tadašnja svinja, šumadinka, je ukrštana na imanju Kis Jeno sa rasama kao bakonyi i szalantor, što je dovelo do formiranja posebne rase svinja pod nazivom mangulica. Zbog izuzetne skromnosti i otpornosti bila je jako popularna u Vojvodini (naročito Sremu) i Mađarskoj u periodu od XIX veka sve do pedesetih godina prošlog veka. Tadašnje evropsko tržište je osim mesa tražilo i mast i slaninu.

Mangulica je uglavnom naseljavala područja šuma, pašnjaka, ritova, ali i močvara gde su uspešno odolevale vremenskim uslovima oštre kontinentalne klime. Poludivlja stada mangulica su šetala šumama, stepama i pašnjacima tokom cele godine, a krmače su se prasile u brlozima koje su same rijući stvarale u trščacima i duboko u žbunju.

mangulica crna
mangulica crna

Vrste mangulice

U Srbiji se sreću 3 soja mangulice: lasasta (sremska crna lasa, ili buđanovačka svinja), bela i subotički soj. U Mađarskoj i Rumuniji se javlja i takozvani riđi soj. Lasasta mangulica se razvila na području Srema (okolina Rume, selo Buđanovci, a meštane ovog sela u Sremu nazivaju „Lasani”). Mrke je boje i sa crnim čekinjama, telesne mase od 100–150 kg, relativno kratkog trupa i prasi 3–6 prasadi. Beli ili mađarski soj koji u zapadnoj literaturi zovu i „mađarska masna svinja”, je telesne mase od oko 180 kg, belosive do zućkaste boje kovrdžavih čekinja, malo veće plodnosti (5–6 prasadi po leglu). Njena koža je sivo pigmentisana. Subotički soj je nastao nesistematskim ukrštanjem belog soja mangulica sa linkoln i verovatno jorkšir rasom, tako da je ovo produktivniji i ranostasniji soj (7,5 prasadi po leglu).

mangulica

linija bela

Ilka Mangulica

USLUŽNI PROGRAM

PROČITAJ VIŠE

GALERIJA

PROČITAJ VIŠE

KONTAKT

PROČITAJ VIŠE
Ilka Mangulica

Želimo da sa Vama podelimo naše ideje, iskustvo, strast i ljubav prema našim proizvodima. Javite nam se da porazgovaramo, da se družimo i probamo jedinstvene proizvode koje Vam nudimo.

PRIRODNO I 100% ZDRAVO
Proizvodi od mangulice.
MADE IN SREM, SERBIA

Kontaktirajte nas

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano za
naš rad možete nas nazvati na telefon:

+381 631111007

ili nam pisati putem elektronske pošte:

constructive.product@gmail.com

Socijalne mreže

Možete nas pratiti i putem socijalnih mreža:

facebook  instagram  youtube  youtube 

Ilka Mangulica logo
All rights reserved © 2020 Ilka Mangulica
Dizajn Studio Digital , Novi Sad
Vratite se na vrh stranice