Mangulica
Mangulica i prase

pozovite nas odmah  POZOVITE NAS ODMAH

youtube

Ilka Mangulica

Logo Ilka Mangulica

Bez konzervansa, bez aditiva, hrono

izrada sajtova

Osobina proizvoda

Svinjsko meso je u poslednjim decenijama u poređenju sa nekim drugim vrstama mesa nepravedno zapostavljeno u ishrani ljudi! Bile su čitave kampanje da se izbegava svinjetina zbog masnoće i holesterola. To su samo predubeđenja! Međutim, u poređenju sa nekim drugim veoma omiljenim vrstama mesa (piletina ili junetina), posni delovi svinje mogu biti sa manjim sadržajem i ukupnih kalorija i masti, često i holesterola. Sa druge strane, ono ima veliku hranljivu gustinu: u 100 g svežeg mesa sadržano je 15–20g visoko vrednih belančevina (40% ukupnih dnevnih potreba).

Svinjsko meso je, takođe, jedan je od najboljih izvora vitamina grupe B, a posebno tiamina (50% ukupnih dnevnih potreba), piridoksina (20% ukupnih dnevnih potreba) i vitamina B12 (30% ukupnih dnevnih potreba) i gvožđa (10% ukupnih dnevnih potreba). To je posebno važno za neke kategorije kao što su deca u rastu i razvoju, trudnice, dojilje i sve žene u generativnom periodu koje su veoma sklone hipohromnoj anemiji gde je unos proteina, gvožđa i vitamina B12 krucijalan za prevenciju. Meso mangulice spada u grupu mesa sa većim sadržajem masti.

Procena nutritivne vrednosti uzorka pokazuje da se sadržaj proteina u 100 g kretao od 14,99 do 21,84%. Procenat masti u svežem mesu se kretao od 13,44 do 33,25%, u sušenim rebrima je iznosio 52,15%, a u slanini 86,21%. U poređenju sa tabličnim vrednostima uzoraka svinjskogmesa sa našeg područja, meso mangulice spada u one sa većim sadržajem proteina. One se za većinu uzoraka kreće između 9,5 i 18,3 g sa izuzetkom odmašćenih svinjskih odrezaka gde iznosi 21.5 g.

Prosečan sadržaj masti u tim istim uzorcima kreće se od 12,6 do 55,8 g sa izuzetkom odmašćenih odrezaka, gde iznosi 2,2 g. Kada se uporede rezultati u sadržaju holesterola, meso mangulice pokazuje sledeće vrednosti: 42,5 mg u uzorku krmenadle, 45,07 mg u butu, 47,36 mg u uzorku vrata. Komparativne vrednosti prosečnih uzoraka svinjskog mesa sa našeg područja su 65–72 mg i 58–95 mg za uzorke sa područja Kanade. To znači da je sadržaj holesterola u mesu mangulice u proseku za 50–75% niži u odnosu na prosek sadržaja holesterola u svinjskom mesu drugih rasa.

mangulica crna
mangulica crna
mangulica crna
mangulica crna
linija bela

Ilka Mangulica

USLUŽNI PROGRAM

PROČITAJ VIŠE

GALERIJA

PROČITAJ VIŠE

KONTAKT

PROČITAJ VIŠE
Ilka Mangulica

Želimo da sa Vama podelimo naše ideje, iskustvo, strast i ljubav prema našim proizvodima. Javite nam se da porazgovaramo, da se družimo i probamo jedinstvene proizvode koje Vam nudimo.

PRIRODNO I 100% ZDRAVO
Proizvodi od mangulice.
MADE IN SREM, SERBIA

Kontaktirajte nas

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano za
naš rad možete nas nazvati na telefon:

+381 631111007

ili nam pisati putem elektronske pošte:

constructive.product@gmail.com

Socijalne mreže

Možete nas pratiti i putem socijalnih mreža:

facebook  instagram  youtube  youtube 

Ilka Mangulica logo
All rights reserved © 2020 Ilka Mangulica
Dizajn Studio Digital , Novi Sad
Vratite se na vrh stranice